Meester Menno van OBS het Landje over de FAST®-Methode

26-06-2017 08:37

Op het Landje wordt al ruim vijf jaar succesvol gewerkt met de FAST®-Methode. Ouders die getraind zijn met de methode zetten zich met plezier in voor de kinderen op de school. Meester Menno vertelde in een interview het volgende over het werken met de FAST®-Methode.

Bij Taal voor Mekaar wordt op een heel andere manier spelling aangeboden dan we gewend zijn: Ze werken namelijk met legosteentjes. De taal is opgedeeld in zes klankgroepen met allen een eigen kleur. Wanneer elke letter zijn eigen steentje heeft, kun je opeens heel gemakkelijk woorden en zinnen bouwen met Lego en kleuren. Het voordeel van dit systeem is dat de leerlingen leren nadenken over wat ze willen lezen en schrijven. Deze rust voor het echte schrijven of lezen is erg belangrijk voor leerlingen met taalproblemen. Daarnaast leren de kinderen om taalpatronen te herkennen. Zo krijgen ze meer houvast en overzicht in de taal. Wel zo handig als je de taal een brij vindt.

De leerlingen krijgen ook 1-op-1 instructie van hun eigen vrijwillige taaltrainer. Deze gerichte instructie is erg belangrijk, omdat ze meteen feedback krijgen tijdens het denkproces. Maar ik denk dat hun belangrijkste rol is om de kinderen een positief zelfvertrouwen te geven en door te zetten als het moeilijk wordt. Dit is iets waar ze erg veel behoefte aan hebben.

Een bijkomend voordeel voor mij als leerkracht is dat de druk met zo een grote groep enorm afneemt. Na 15 lessen zie je een positief verschil in de resultaten van je leerlingen. Daar ben ik echt heel erg van onder de indruk geraakt.